Pedret i Marzà

Aquest municipi pren el nom dels dos agrupaments de població que en formen part: Pedret, a llevant, és un lloc de poblament dispers i Marzà, a un kilòmetre de distància, és un nucli de poblament agrupat i la capital administrativa. Es va segregar de Vilanova de la Muga l’any 1933, al qual havia pertangut des de l’any 1846.

El territori de Petreto és esmentat l´any 953 com un dels límits orientals de l´estany de Castelló, en un precepte del rei Lluís d´Ultramar que confirma els drets de pesca que el monestir de Sant Pere de Rodes hi tenia, així com la propietat de les illes, Volvagro, Foniliaria i Sararto, la localització de les quals és difícil de precisar avui dia.

El poble de Pedret té un nucli principal format per l´església, amb l´antiga rectoria avui desabitada, el cementiri i tres masies a les proximitats, a la dreta de la riera de Pedret. Aquests habitatges són construccions més aviat modestes dels segles XVII al XIX.

El poble de Marzà és emplaçat en un pujol de 22 m d´altitud. És l´únic nucli de població agrupada i , de fet, el cap del municipi, on hi ha la Casa de la Vila i hi havia hagut les escoles abans que fossin tancades. Les cases amb moltes reformes modernes, formen carrerons curts i una plaça, entre alguns vestigis del castell medieval.

LA MEVA: un patrimoni per cada población. Pedret la seva església i Marzà les restes del castell i muralla.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització