Cardona

El naixement de Cardona com a ciutat es va produir un 23 d’abril de 986, quan el comte Borrell II va atorgar al municipi del Bages la Carta de Poblament, que actualment es conserva a l’Arxiu Històric de la localitat, a la plaça de la Fira.

L’estratègica situació del castell, que feia frontera amb Al-Andalus, i l’extracció i la comercialització de sal van fer que el vescomtat de Cardona tingués un protagonisme destacat al Principat fins ben entrat el segle XV: va arribar a tenir jurisdicció sobre el 6% del territori de Catalunya (1.952 quilòmetres quadrats!).

La vila va tornar a jugar un paper important en la guerra de Successió, durant el que es coneix com el setge de Cardona, en què el municipi va resistir durant 34 dies al setge de les tropes de Felip V, un fet que va retardar tres anys la seva victòria, fins al 1714. Actualment, amb una població de 5.000 habitants i una extensió de 67 km2, l’economia de Cardona es basa en el cultiu de la vinya, les oliveres i els cereals; el bestiar porcí, i, sobretot, el turisme, que dóna a conèixer els elements principals del seu patrimoni: el castell i la col·legiata de Sant Vicenç, el centre històric i la Muntanya de Sal, la Vall Salinas.

Cardona no seria Cardona sense la sal. Mina Nieves va ser una de les explotacions de sals potàssiques mes importants d’Europa fins a l’any 1990 i ara en podem gaudir tot visitant el Parc Cultural de la Muntanya de Sal i l’aflorament salí de Vall Salina, on trobem sal en la superfície i impactants estalactites i estalagmites.

LA MEVA: un poble envellit i amb poc ordre, però com tots ja sabem, el potencial del castell i de les mines de sal són molt importants.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s