Planoles

Situat a la Vall de Ribes.  Ocupa transversalment la vall intermitja del Riu Rigat, d’est a oest. Travessat per dues gran vies de comunicació que uneixen Barcelona i Puigcerdà, i per tant, Catalunya amb França.

Des de l’any 938 Planoles és esmentat com a Villa Planezoles. Aquest nom de Vall Pedrera és el que rebia antigament la Vall de Ribes.

El nom de Planoles fa referència a l’orografia i principal característica del paisate més inmediat al poble: els petit plans d’erosió sobre els que se situa i que han constituït la base de la seva economia agrícola i ramadera enmig d’un paisatge dominat pels acusat pendents de l’alta muntanya.

Els nuclis agregats format pels pobles de Planoles i Planès, i sis veinats: Can Fosses, Les Casetes, El Molí, Cruells, Serrat, L’Aspre i el Puig.

Sant Vicenç de Planoles fou construIt el segle XI o XII, malgrat que existia un parròquia anterior, al segle XVIII va ser modificada. L’església romànica tenia una sola nau coberta amb volta de canó reforçada amb cinc arcs torals. L’absis és semicircular.

Al costat sud hi ha un porxo que al segle XVIII fou reformat en una segona nau de l’església. També en la reforma s’hi afegí el campanar i una capella.

El munument a la moneda ibèrica reprodueix a gran escala la moneda ibera trobada el 1992 al prat de la Colomina durant la urbanització del terreny. La moneda va ser encunyada aproximadament a la segona meitat del s.II a.C. Pertant als ausetants, tribus iberes que problaven l’actual Osona.

LA MEVA: petita població poc atractiva. Moltes segones residències i poca cosa més. L’església el més atractiu.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització