Porrera

Porrera és una vila i municipi de la comarca del Priorat.

El seu terme municipal s’estén per gairebé tota la vall del riu Cortiella, el qual neix al terme veí d’Alforja i corre de llevant a ponent pel mig del terme fins a desembocar al riu Siurana, el qual travessa la punta de ponent del terme de Porrera, a tocar de Gratallops.

L’edifici més notable és l’església parroquial, dedicada a Sant Joan Evangelista, neoclàssica, amb elements barrocs i construïda entre els anys 1763 i 1771.

L’ermita de Sant Antoni Abat, del 1610, està situada al cim d’un turó espadat.

Malgrat les contínues lluites que ha assolat la població al llarg del temps, Porrera ha fet i refet els seus edificis, conservant sempre el seu aspecte senyorial i orgullós. Les cases, espaioses i sumptuoses, els carrers, el riu i les amples portalades, recorden el se gloriós passat.

Es poden trobar peces realment interessants, com ara el rellotge vertical declinant, anomenat rellotge de tarda, difícil de trobar arreu de Catalunya.

La població és agrícola, encara que només s’aprofita un 40% del terme. La resta roman erma, dedicada a pasturatge, garriga o bosc. El regadiu no arriba ni a l’u per cent dels conreus. El conreu principal és la vinya, seguit de l’avellana i l’ametller.

LA MEVA: petita població, de carrerons en pujades i baixades. Molt coneguda pel cantautor LLuís Llach amb residència habitual.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Priorat