Pòrtic Santa Maria de Ripoll

La portada en forma d’arc triomfal va ser construïda a mitjans del segle XII i és d’un metre de grossor. Està composta per una sèrie de blocs de pedra adossats a la paret de l’església.

mripoll8

Va quedar molt deteriorada amb els incendis ocorreguts després de l’exclaustració de 1835. No obstant això, és una bella peça representativa de l’art romànic. A pesar de la complexitat d’imatges que componen el conjunt, la representació de les mateixes és d’una notable senzillesa.

mripoll2

La part frontal està coberta per un relleu realitzat a mitjan segle XII. Està dividi en set franques horitzontals. Al centre es troba un pantocràtor i al seu voltant es poden veure els símbols dels quatre evangelistes i de vint-i-quatre antians de l’Apocalipsi.

mripoll4

En aquesta part encara es conserven restes de policromia. A la banda dreta de l’espectador s’observen escenes del llibre de l’Èxode. La banda esquerra presente un cicle inspirat en el primer llibre dels Reis. A la part inferior es poden apreciar diversos animals mítics així comla representció dels set pecat capitals.

mripoll1

La portada està flanquejada per dues estàtues, pràcticament destruïdes, dedicades a Sant Pere i sant Pau.

mripoll6

Al voltant d’elles es mostren diverses escenes de la vida dels apòstols. Completa el conjunt una representació dels dotze mesos de l’any.

mripoll3

Sobre i enfront de la portalada l’abat Vilaguerut (1280-1310) va manar construir un  porxo d’estil gòtic de cinc arcs sostinguts per columnes, que el 1973 van ser tancats amb vidres per a una millor conservació de la portalada.

LA MEVA: espectacular!