Prades

Prades és una vila i municipi de la comarca del Baix Camp, situada al centre de les Muntanyes de Prades, a una altitud sobre el nivell del mar de 950 m.

El poble també és conegut com la Vila Vermella per la pedra sorrenca de color rogenc que caracteritza gran part dels seus edificis.

Es creu que els àrabs van edificar-hi un castell, fortificat el 1090 a causa de l’avenç de les tropes de Ramon Berenguer III pels Gaià i el Penedès. Prades es va rendir abans del 1153 i se li va ser concedida carta de població el 1159 per Ramon Berenguer IV.

L’Arc de Pono, es tracta d’un portalet gòtic que s’obrí quan es pretenien millorar els accessos a la vila, en un moment en què el sentit defensiu tenia cada cop menys importància.

El primer document conservat que parla de l’església de Prades, dedicada a Santa Maria la Major, és una butlla del papa Celestí III de l’any 1194. L’edifici de l’església és una construcció eclèctica, de transició del romànic al gòtic i amb una façana principal amb elements renaixentistes.

Quan l’edat mitjana deixà pas a l’època moderna, la plaça guanyà un nou element que, probablement fins als nostres dies, n’ha estat el més característic, fins al punt de convertir-se en el símbol de la vila; evidentment, parlem de la font, la més característica del Renaixement català. Com tantes altres construccions del municipi és de pedra vermella, coneguda popularment com «pedra esmoladora». La seva morfologia fa recordar el globus terraqüi i té quatre sortidors de bronze que indiquen els punts cardinals.

El castell i església de Sant Miquel, del qual per desgràcia ens resta ben poca cosa, era situat a l’extrem nord-oest de la població. El seu mal estat de conservació fa que sigui molt difícil la seva correcta interpretació. Fou la seu dels comtes de Prades fins que la cancelleria es traslladà al castell de Falset.

Antigues escoles i Casa de la Vila. Avui l’edifici rehabilitat és seu de diferents dependències de l’Ajuntament: biblioteca, casal d’avis, consultori, entre altres.

Aquesta creu de terme que des del segle XIII ha donat la benvinguda als visitants que arribaven a la nostra població. Com aquesta, se n’han conservat dues més que actualment estan repartides per l’entramat de l’urbanisme més modern, traslladades del seu emplaçament original, doncs es trobaven situades a poca distància dels portals, el punt d’arribada i accés a Prades des dels diversos camins que hi conduïen.

LA MEVA: com sol succeir en poblacions del nostre pais, les Cases de la Vila, els ajuntaments, són els edificis destrossadors en negatiu de l’aspecte visual de la població. He trobat un cursa esportiva i les fotografies es veu alguns elements d’aquesta cursa.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització