Prats

Prats i Sansor és un municipi amb capital de Prats. És el municipi més petit de la comarca.

La primera cita documental que parla de Prats data de l’any 982 i l’anomena Pratis. Es tracta d’un topònim llatí que faria referència a «un lloc on hom deixa creixer l’herba per a pastura del bestiar» o bé a una «extensió de terra abundantment regada de manera directa per una font». Documents posteriors, ens parlen de Prats com un indret tothora fortificat.

L’ermita de Sant Salvador de Predanies. La primera noticia que se’n té és del segle XII (ecclesiam Sancti Salvatoris de Predances) quan fou saquejada com altres esglésies cerdanes pel compte Ramon Roger de Foix i el vescompte Arnau de Castellbó.

És un edifici d’una sola nau amb l’absis semicircular llis d’una gran senzillesa. La nau està coberta per una volta de canó que obligà a reforçar els murs amb contraforts. A migdia,  conserva l’antiga porta d’època romànica.

L’església de Sant Serni, construida damunt una altra d’anterior que va ser edificada cap al final del segle IX o el principi del X. Amb els murs regruixits interiorment per arcades, sobre les quals reposa la volta de canó, i amb un campanar d’espadanya de dos ulls sobre la façana de ponent. L’església conserva la pica baptismal romànica i la ferramenta, també romànica de la porta.

LA MEVA: petita població sense gaire història a redors de dues ermites-esglésies encantadores.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització