Puig Castellar

El poblat ibèric Puig Castellar està situat al parc de la Serralada de Marina, a la part alta del turó del Pollo, de 303 m d’alçada, amb una superficie que deu superar lleugerament els 4.000 m2.

castellar1 (1)

castellar10 (1)

Les magnífiques condicions defensives i de control del territori fan pensar que devia ser un poblat important.

castellar2 (1)

Aquest emplaçament  li permitia la visió i la comunicació amb els assentament propers, ja que controlava un tram imporrtant de la línia de la costa, la desembocadura del Besòs, el pla de Barcelona i el pas cap a l’interior, cap al Vallés.

castellar13 (1)

castellar11 (1)

castellar15 (1)

Fou ocupat des del segle VI aC fins a l’inici del segle II aC i pertanyia al poble dels laietans, el qual habitava el territori que s’estenia aproximadament des del riu Llobregat fins a la Tordera i cap a l’interior per la vall del Llobregat i el Vallès.

castellar3 (1)

castellar8 (1)

castellar9 (1)

L’estructura urbanística s’adapta a les característiques del terrent i les cases s’aixequen en terrasses que salven el desnivell. Tots els habitatges de les zones N i NO tenen una primera fase de construcción de finals del segle V i inicis del s. IV aC, eren de forma rectangular i disposaven d’una llar de foc.

castellar4 (1)

castellar5 (1)

Els habitants de la darrera fase d’ocupació del poblat hi deixaren gran nombre d’objectes de valor, sobretot, metàl.lics. Aquest fet fa pensar en un abandonament sobtat del poblat possiblement vinculat als esdeveniment de la Segona Guerra Púnica (218-206 aC) o bé amb els esdeveniment de la gran revolta indígena de l’any 196 aC.

coloma13 (1)

Entre el 1954 i el 1958 es van reprendre les tasques arqueológiques i l’any 1977 van iniciar noves actuacions i també museístiques al poblat, de les quals cal destacar l’arrenjament de l’entorn i els accessos, la consolidació de les estructures per tal de garantir-ne la conservació i, també, l’adequació didáctica del jaciment.

LA MEVA: molt ben situat estratègicament parlant. Ben cuidat i amb informació.

FITXA TÈCNICA