Puigcerdà

Puigcerdà és la vila capital històrica de la Cerdanya i oficialment de la comarca de la Baixa Cerdanya.

Puigcerdà (Podium Ceretanum: puig dels cerdans) va ser fundada l’any 1.177 pel rei Alfons I, passant a ocupar la capitalitat de la Cerdanya (que fins llavors tenia la Vila de Llívia), la qual ha conservat fins avui dia.

El poble de Puigcerdà ha sofert amb el pas dels segles importants transformacions urbanístiques que li han conferit un aspecte únic i peculiar.

Edificat sobre un puig -el Mont Cerdà- presenta cap al Cadí i la Seu (direcció oest) aspecte d’una ciutat enturonada, ja que el desnivell entre el casc antic i el barri de l’estació és més que notable. Aquesta és la clàssica façana que apareix a la major part de postals i d’imatges sobre Puigcerdà.

L’element més conegut de Puigcerdà arreu és el seu famós Estany artificial, envoltat per cases modernistes de començaments de segle i pel Parc Schierbeck, remodelat i ampliat fa pocs anys, juntament amb l’Estany.

El campanar, torre del segle XII, són les úniques restes visibles de l’antiga església parroquial de Santa Maria que fou destruïda l’any 1936. Acull avui dia l’oficina de turisme.

Puigcerdà té una estació de ferrocarril des de l’any 1922, que actualment dóna servei a Puigcerda i a la Baixa Cerdanya. És una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El creixement urbanístic de Puigcerdà a finals del segle XIX i començaments del s. XX va crear un Eixample molt diferenciat del Barri Vell. Aquest comença a la plaça Barcelona i a la Rambla Josep Maria Martí i s’estén cap al nord i cap a l’est. Aquest Eixample es troba junt al Barri Vell. Així, tenim el Casino Ceretà, un gran edifici recentment restaurat on hi trobem el Teatre, un restaurant i una discoteca.

LA MEVA: bonica població, comerços moderns i com a gran atracció l’estany. Punt de trobada després d’esquiar.  

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització