Puigverd d’Agramunt

En el terme de Puigverd d’Agramunt s’hi han trobat paviments de mosaic corresponents a una antiga vila romana. Les primeres notícies corresponen a la conquesta del terme per Ermengol IV d’ Urgell, el qual el va cedir a un noble del llinatge de Puigverd (probablement originari de Puigverd d’Occitània) donant nom al poble.

Es tracta d’un edifici neoclàssic de grans dimensions construït als voltants del segle XVIII sobre una antiga església romànica. A la façana principal hi ha una portada d’inspiració neoclàssica de gran senzillesa amb dos pilars laterals encapçalats per l’escut del bisbe. Al seu damunt una rosassa dóna llum a l’interior de l’església.

El Castell de Puigverd està situat a la part alta del poble, al costat de l’església fou testimoni dels diversos senyors que van tenir el domini del poble. Ja estava documentat l’any 1061 gràcies al testament de Pere Miró de Pons, senyor de Puigverd.

La configuració dels carrers i la constant presència de muralles ens indiquen la importància que va tenir en èpoques passades. La muralla del poble està feta de pedra. Es conserva tota perquè hi ha cases al damunt. L’any 2003 es va reconstruir tota l’estructura de la muralla.

LA MEVA: petita població típica de la zona, es a dir, que sembla que estigui per acabar. Destacar el Castell.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Segrià