Ratera és un poble situat al municipi dels Plans de Sió, a la comarca de la Segarra. Està situat a la dreta del Sió entre els termes de Concabella i Sisteró.
El poble és d’una estructura que es repeteix en altres pobles del municipi com ara a Pelagalls, les Pallarges i Canós. Amb el portal a l’entrada s’aconseguia que el poble quedés resguardat de manera que només l’església quedava fora del tancament. A l’entrada del poble, encara es pot veure a la portalada, els golfos de les portes que tancaven el poble. A dins hi ha una plaça empedrada amb un pou i moltes plantes i flors.
L’església de Ratera està dedicada a Sant Llorenç, i ha estat reconstruïda per un veí del poble, i fins i tot al voltant hi ha fet uns jardins.
Als afores del poble podem trobar el Molí de Ratera, o Castell de Ratera, que havia estat part de la baronia de Concabella. Els habitants del castell els trobem entre els pobladors de Lleida anys després de la conquesta d’aquesta ciutat. A partir del s. XVI, els Erill esdevenen els amos del castell de Ratera i van convertir el castell en molí. El molí avui en dia està restaurat, s’han conservat les façanes gòtiques i romàniques, la gran torre i les torretes. Més tard el molí passà a ser col.legiata de Santa Maria de Guisssonaa i es va conservar fins als temps de la desamortització.
Al voltant del poble es poden trobar moltes sitges que eren aixopluc i amagatall en temps de la guerra dels carlistes.