L’església de Santa Maria que va ser consagrat l’any 1796, del qual se’n conserven l’absis, el creuer i la cúpula. La resta de la nau, les capelles laterals i la façana són neoclàssiques, de l’any 1853, obra de l’arquitecte Martí Sureda i Deulovol.
El port de Roses és el primer en nombre de captures de la Costa Brava.
Un dels indrets singulars de Roses, amagat i poc conegut són les restes del Castrum Visigòtic. Es tracta d’un nucli fortificat de població altmedieval construït al cim d’un puig estratègic que domina l’antic nucli urbà de Rhode-Roses, la badia i l’accés al port, però resta amagat a la vista des del mar pel Puig Rom. Va estar habitat entre els segles VII i VIII dC i s’hi conserven restes arqueològiques d’habitatges, sitges i carrers.
El far de Roses es va inaugurar l’1 de setembre de 1864. La seva construcció es va aprovar per una Reial Ordre del 14 d’octubre del 1862. És a la punta de la Poncella, un paratge dominat pel puig Rom. Està a 23,70 metres sobre el nivell del mar i a 12,40 metres de distància de la superfície del mar. El punt lluminós és a una alçada d’11,30 metres.
Pujant per la carretera de Montjoi, dins del Parc Natural del Cap de Creus trobem les restes dels primers habitants coneguts de Roses. Es tracta d’un conjunt de monuments megalítics format per diferents dòlmens, menhirs, cistes i inscultures, entre els quals destaca per les seves dimensions el dolmen de la Creu d’en Cobertella, un dels monuments prehistòrics més grans de Catalunya, construït amb set immensos blocs de pedra col·locats verticalment i una llosa de coberta de més de divuit tones.
Els diferents monuments es visiten seguint un itinerari senyalitzat de poca dificultat per la muntanya.
Cal visitar el castell de la Trinitat que corona la punta de la Poncella per damunt del far de Roses. Aquesta construcció militar, que data de l’any 1544 (s. XVI), va ser edificada sota el regnat de l’emperador Carles I, com a complement essencial de la Ciutadella.
La Ciutadella té forma d’estel de cinc puntes, amb arestes angulars pronunciades per defensar-se dels projectils enemics. Les seves dimensions són força considerables i els seus murs fan més de dos metres de gruix. Carles V la va fer construir i fortificar a causa dels avantatges de la seva situació.
El Castell de Bufalaranya és un antiquíssim vestigi del segle VIII, quan el territori de Roses quedà integrat a la Marca Carolíngia. Està situat en un cim de difícil accés i conserva bona part del perímetre fortificat construït amb tècnica opus spicatum. El seu aire de misteri li dóna un encant especial.
LA MEVA: Roses, la part urbanística gens bonica. La seva façana marítima millor i la seva riquesa arqueològica i monumental espectacular!. Les seves aigües blaves i un golf com pocs. Molt francés i una mica car. No deixeu d’anar a la Ciutadella.