Sanaüja

La vila de Sanaüja s’alça a l’estreta vall de la riera del mateix nom, al peu del castell.

El nucli vell de la població era emmurallat i d’estructura aproximadament circular. Es conserven alguns portals interiors que obren el pas a carrerons i a alguna plaça. Dels antics portals d’accés a l’interior del poble en destaca el conegut com “la Portelleta”, un pas cobert amb una successió d’arcs que constitueix un dels llocs més encisadors de la vila.

La plaça Major, porticada amb arcs apuntats i de mig punt, ja existia al segle XVI. En aquesta plaça hi ha la torre de les Hores i l’església parroquial que substituí l’antiga església del castell.

El temple, anomenat Santa Maria de la Plaça, tot i que és documentat des del segle XIV, és un edifici gòtic del segle XVI. L’església és un edifici d’una sola nau amb capelles laterals i destaquen les escultures d’alguns capitells i claus de volta.

El castell de Sanaüja és situat sobre un turó que domina el poble. Es tracta d’un dels castells més primerencs de la comarca i els seus orígens es remunten al segle XI. Les restes que avui es conserven evidencien diverses fases constructives. Als segles XVI i XVII el castell fou convertit en palau episcopal. D’aquesta època és el campanar de cadireta amb cinc ulls.

El pont medieval (segles XIV – XV) era, antigament, el principal accés a la vila. Es tracta d’una construcció sòlida amb dos arcs de mig punt, mènsules i tallamar, que constitueix un dels exemples més interessant de l’arquitectura civil de les nostres contrades.

El lloc de Sanaüja va ser conquerit pel comte d’Urgell el 951. Aquest any la seva església consta com a depenent del bisbat d’Urgell. El castell de Sanaüja és documentat el 1001. El llinatge dels Sanaüja, que en origen devia ser vinculat al lloc, apareix al segle XII detenint la senyoria del Llor (Torrefeta i Florejacs).

LA MEVA: una població que juntament amb el seu castell la fa prou atractiva. Un nucli històric bastant renovat i només cal la neteja de la seva església que està en molt mal estat.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització