Sant Celoni està situat a l’extrem de llevant del Vallès Oriental, a mig camí entre Barcelona i Girona, nucli estratètig de comunicacions i també portal privilegiat del Montseny i del Montnegre-Corredor, espais naturals de gran riquesa i bellesa paisatgística.
Al bell mig de la conca de la Tordera, el municipi consta de dos nuclis urbans: Sant Celoni (el més poblat amb 16.000 habitats) i La Batllòria (amb 1.140 habitants). El terme municipal també inclou Vilardell, Sant Martí de Montnegre, Olzinelles i Fuirosos.
L’Ajuntament de Sant Celoni va ser edificat l’any 1926 per l’arquitecte municipal Josep Domènech i Mansana, el qual també va dur a terme, en el mateix període, importants reformes urbanístiques i la construcció de nous edificis municipals, com ara la Tèrmica o l’Escorxador.
El parc de la Rectoria Vella comprèn el jardí al voltant de l’església de Sant Martí de Pertegàs -parròquia de la vila dels segles XI al XVII- i la Rectoria, seu dels rectors de la parròquia, i també els terrenys adjacents a la riba del riu Pertegàs.
El Pont Trencat, es tracta d’un bell pont gòtic construit entre els segles XIV i XV que permet travessar el riu Tordera tot seguint l’antiga Via Augusta o Camí Ral.
L’ermita de la Mare de Déu de Puig es va constuir el 1960 al cim del Puig de Bellver (224 m.) sobre les restes d’un antic convent conegut des de 1537. El 1962 s’hi afegí l’obelisc, obra de Joan Bergós.
L’indret permet una visió panoràmica als quatre vents, la qual cosa li ha donat amb tota seguretat un gran valor estratègic des que l’home s’ha establert en aquestes contrades.
L’església parroquial de Sant Martí de Sant Celoni és un bon exemple de l’arquitectura barroca catalana, i a la façana, de 1762, presenta la millor decoració esgrafiada de l’època que es conserva al país. L’edifici és l’element més emblemàtic del patrimoni arquitectònic celoní.
L’antic escorxador de Sant Celoni, actualment seu de la biblioteca municipal.
LA MEVA: amb la Torre de la Força i tot l’exposat aquí, Sant Celoni és bastant ric en patrimoni per visitar. La seva església parroquial és sens dubte el seu gran símbol identificatiu. Sant Celoni també és conegut per ser la porta d’entrada al Parc Natural del Montseny.