Sant Feliu de Girona

Sant Feliu o Sant Fèlix, és una basílica col.legiata de Girona. Aquest era el temple principal de Girona abans de la construcció de la catedral. El títol de Basílica el concedí el Papa Benet XVI el passat dia 31 de maig de 2011.

santfeliu9_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’església es troba edificada en un turó damunt la que s’estenia la major part de la ciutat romana i és un referent visual del paisatge urbà de la ciutat. D’estil gòtic, l’edifici parteix d’un esquema romànic. El campanar gòtic actual va substituir l’antic romànic i es va construir entre els segles XIV i XVI, a l’esquerra de la portada principal, barroca, situada a ponent.

santfeliu3_phixrfotografia: F.Avellaneda

La seva construcció, en honor del màrtir sant Feliu, on destaca el sepulcre gòtic de Sant Narcís (1326-1328) realitzat en alabastre.

santfelu4_phixrfotografia: F.Avellaneda

«El miracle de les mosques va succeir, diuen, el setembre de 1286, quan l’exèrcit del rei de França, Felip l’Ardit, va assetjar Girona, amb el rei Pere d’Aragó.
Encara que la ciutat va capitular sense lluita, els francesos, en entrar a la ciutat, es van portar de manera ignominiosa: van robar, insultar i oprimir els gironins; van assaltar esglésies tot fent riota dels objectes de culte i, finalment, van profanar el cos de Sant Narcís, guardat a la col·legiata de Sant Feliu, i li van trencar un braç.
Això va ser massa: del cos del sant varen començar a sortir unes mosques gegants que es varen posar a picar furiosament tant els soldats francesos com els seus cavalls. I tot seguit de ser picats, els enemics morien espeternegant.
Aquest suposat fet va ocasionar una multitud d’escrits, sermons i llegendes i va originar també la típica i tòpica iconografia gironina que lliga indissolublement la imatge de les mosques a la ciutat.»…

santfeliu2_phixrfotografia: F.Avellaneda

santfeliu6_phixrfotografia: F.Avellaneda

santfeliu5_phixrfotografia: F.Avellaneda

A l’interior, la nau central acaba en un gran basis semicircular romànic amb finestrals gòtics Pel que fa a les naus laterals, la de la banda sud conté dues absidioles, que no hi són a la banda nord, ja que van desaparèixer en construir-s’hi la capella de Sant Narcís al segle XVIII.

LA MEVA: ara, un cop ja netejada i restaurada, la basílica de Sant Narcís és un temple a visitar. L’estructura, situació i la llegenda de les mosques la fa molt interessant.

FITXA TECNICA

+basíliques

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s