Sant Joan de les Abadesses

Malgrat s’han trobat indicis que la zona de Sant Joan de les Abadesses fou habitada des del Paleolític Inferior, la història de la vila està íntimament lligada al monestir. Aquest fou fundat l’any 887 per Guifré el Pelós, que va posar la seva filla Emma al capdavant de la comunitat benedictina. El seu objectiu era repoblar les comarques que havien quedat deshabitades després de les lluites contra l’ocupació sarraïna.

Al redós del monestir es va crear la vila de Sant Joan. Al principi els vilatans vivien dispersos en masos i al voltant de la parròquia de Sant Pol, al barri conegut com El Raval.

A mesura que anava creixen la població, al segle XIII es va veure necessari la construcció d’una vila emmurallada de nova planta, la que actualment coneixem com Vila Vella. Es va construir a les terres d’El Vinyal, per haver-hi vinyes plantades. La Vila Vella acollia els gremis medievals, entre els més importants els paraires i tintorers.

El Palau de l’Abadia, al segle XIV, l’abat Pere de Soler donar forma a les dependències del Monestir. Actualment, el Palau de l’Abadia totalment rehabilitat acull l’oficina de turisme, centre d’interpretació del Mite Comte Arnau, maquetes del romànic al Ripollès, entre altres serveis.

La Vila de Sant Joan ha hagut de superar diverses adversitats com un fort terratrèmol el 1428 que esfondrà el campanar i el claustre romànic del monestir, així com també el pont romànic original i diversos edificis.

Actualment, és una vila dedicada a la indústria, que s’expandeix cap al sector dels serveis, però conserva explotacions ramaderes, principalment de vaques, que rememoren el seu passat abocat a la terra.

LA MEVA: sens dubte, Sant Joan de les Abadesses és sinònim de Monestir, és el més important d’aquesta població.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s