Sant Joan les Fonts

Sant Joan les Fonts és un municipi de la comarca de la Garrotxa, i forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Fins a mitjans del segle XX, el municipi s’anomenava Begudà, ja que aquest poble del terme era la seu municipal. A més, entre el 1936 i 1937, el municipi s’anomenà les Fonts de Begudà degut al context revolucionari contra l’hagiotoponímia.

L’església nova de Sant Joan les Fonts és una església inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És un edifici de planta rectangular, amb una sola nau i capelles laterals entre els contrafors. La façana principal està emmarcada per dues torres campanars i a la part superior hi ha una gran rosassa.

El monestir de  Sant Joan les Fonts, era un antic priorat dependent de l’abadia de Sant Victor de Marsella. Declarada monument nacional, l’església és un edifici romànic de tres naus, la central amb volta de canó i les laterals de quart de cercle. Destaca pel color vermellós de la pedra amb què està construïda.

El pont medieval, construït amb pedra volcànica, travessa el riu Fluvià i uneix el nucli de la vila amb l’actual església i amb el barri de Castanyer.

Estada de Juvinyà és l’edifici romànic civil més antic de Catalunya. Està situat vora el riu Fluvià. És una casa senyorial fortificada de dos cossos, la torre de defensa i l’edifici principal. Declarat monument provincial l’any 1972. Situat a l’emplaçament on, durant el segle XIII, hi va haver un molí fariners.

Les obres de restauració de l’edifici van finalitzar al maig del 2003. A principis de desembre del 2005 es va dur a terme l’obertura del castell com a Centre d’Interpretació del Territori de Sant Joan les Fonts. Aquest és un espai d’interès per conèixer l’entorn i el patrimoni municipal i comarcal.

Molí Fondo és una antiga fàbrica de paper. La seva historia està lligada a la vida del poble de Sant Joan les Fonts. Ens trobem l’origen d’aquesta fàbrica al 1723.

Fa milers d’anys, els volcans de la Canya i Aiguanegra van expulsar un gran mantell de lava que va formar un immens penya-segat de basalt, sobre el qual s’eleven actualment dos poblets, Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts. Aquest últim està situat al sud d’aquest gruix de pedra volcànica, en la confluència entre la rambla de Bianya i el riu Fluvià.

LA MEVA: població no molt bonica però dins un entorn privilegiat.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització