Sant Llorenç de Cerdans, en francès Saint-Laurent-de-Cerdans és una vila del Vallespir, a la comarca de l’Alt Vallespir, de la Catalunya Nord.
El nom sencer de Sant Llorenç de Cerdans no apareix fins al 1359 (Sent Lorenç de Serdans), moment en què sembla que s’establí en el lloc una colònia important de cerdans cridats per l’abat d’Arles per tal de repoblar la vall.
Sant Llorenç de Cerdans es forma, en forma de cellera, al voltant de l’església parroquial de Sant Llorenç de Cerdans i el seu cementiri, a partir de la qual la vila comença a créixer seguint els camins que en sortien en dirección a Prats de Molló, Arles i els Banys d’Arles.
Encara en època moderna, i ja en els segles XX i principis del XXI s’han anat creant noves zones d’habitatge a l’entorn de la vila vella. El barri més ben identificat de la vila era el barri del Castell, al lloc on hi havia hagut el Castell de Sant Llorenç de Cerdans.
En l’actualitat, Sant Llorenç de Cerdans no disposa de ferrocarril, però entre 1913 i 1937 hi hagué un branc de la línia d’Arles a Prats de Molló que pujava fins a Sant Llorenç de Cerdans. L’estació encara existeix, mentre que la via del tren va servir per a la carretera D3.
El Veïnat de la Sort és al nord de la vila, entre l’ermita de la Mare de Déu de la Sort , a l’extrem sud-est del veïnat, i el mas de la Sort, al nord-est. El veïnat originari és al sud, prop de l’ermita, i al nord i nord-est seu s’ha estès una moderna urbanització de cases aïllades amb jardí, com és freqüent a la Catalunya del Nord des dels darrers anys del segle XX.
A Creations Catalanes trobareu la fàbrica d’esperdenyes.
En el terme de Sant Llorenç de Cerdans hi ha vuit fites termenals o frontereres, les número 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551 i 552.
LA MEVA: població de pas, per anar cap a la Catalunya Sud. Tot així, és prou interessant aturar-s’hi per visitar-la.