Sant Llorenç del Munt

Sant Llorenç del Munt és un monestir romànic al cim de la Mola, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, al terme municipal de Matadepera (Vallès Occidental).

patrimoni.santllorençdelmunt (4)

El conjunt és format per l’església i un clos tancat, adossat a migdia, que dóna accés a l’hostatgeria, edificada sobre els fonaments de les antigues dependències monàstiques.

patrimoni.santllorençdelmunt (1)

patrimoni.santllorençdelmunt (2)

patrimoni.santllorençdelmunt (5)

L’església, edificada entre el 1045 i el 1064, té planta de creu grega, amb un cimbori al creuer, tot i que interiorment predomina la impressió d’un edifici de pla basilical amb tres naus i tres absis.

patrimoni.santllorençdelmunt (6)

patrimoni.santllorençdelmunt (3)

Poc després d’acabada la construcció de l’església es va començar a construir el campanar, una gran torre de base quadrada a l’extrem del braç S del creuer, que va restar inacabada només amb dos pisos, rematats per un coronament esglaonat.

patrimoni.santllorençdelmunt

El monestir té moltes semblaces amb el Sant Cugat del Vallès, ja que els promotors de la seva construcció eren precisament monjos d’aquest monestir.

És una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

LA MEVA: hi he estat en diverses ocasions, sempre a tope de gent. L’entorn natural i paisatgístic és de gran bellesa. Un patrimoni digne a visitar.

FITXA TÈCNICA

+monestirs