Sant Magí de Brufaganya

Sant Magí de Brufaganya és un santuari situat a 760 m d’altitud, sobre el començament del Torrent de Sant Magí, al terme municipal de Pontils (Conca de Barberà).

magi1

És un recinte format per una església, un edifici conventual i altres dependències, com l’actual rectoria. El conjunt, força heterogeni palesa les diferents etapes constructives que ha sofert, degudes principalment a diferents ampliacions i als saquejos dels anys 1714, 1835 i 1936.

magi3

Segons la tradició popular, el santuari està dedicat a Sant Magí, martiritzat en el segle III i enterrat en aquest lloc. Fins el 1204 no s’esmenta documentalment la roca de Sant Magí i al segle XIII hi havia una església. Al segle XVI es va restaurar el temple i s’hi organitzà una germandat.

magi2

El 1732 es va començar a construir l’església actual, que es va inaugurar, encara que inacabada, el 1735.

magi4

magi5

magi6

Sota el santuari es troba la Capella de les Fonts de Sant Magí, d’aigua considerada com miraculosa i objecte de romiatge; segons explica la llegenda, el sant la va fer brollar donant tres cops a terra amb el seu bastó quan els soldats romans el baixaven captiu de la muntanya de la Brufaganya, a Santa Perpètua de Gaià. Durant segles, poblacions com Barcelona, Tarragona, Lleida, Cervera o Igualada han anat a buscar aigua de les fonts de Sant Magí de Brufaganya, per fer-la entrar després de manera solemne al seu municipi i repartir-la entre els veïns.

LA MEVA: molt conegut. Actualment en obres degut a un estat de conservació prou lamentable.

FITXA TÈCNICA