Sant Martí de Llémena

El terme municipal de Sant Martí de Llémena situat a l’extrem nord-oest de la comarca d’El Gironès i s’estén per la vall mitjana de la riera de Llémena, afluent del Ter.

Els pobladors més antics de Sant Martí de Llémena vivien en coves neolítiques situades en els cingles i les alçades abruptes que dominen la vall.

Torre de planta quadrangular i de deu metres d’alçada situada al costat de l’església de Sant Martí i que es devia construir cap a la baixa edat mitjana. La part superior (teulada i finestres) són de construcció més moderna, igual que la font i la imatge de Sant Martí que hi ha a la part baixa de la torre.

Temple romànic reconstruït al segle XVIII, de l’anterior se’n converva la torre del campanar i part de les parets. En la reconstrucció es va capgirar l’orientació antiga, ja que l’absis estava situat on avui hi ha la porta d’entrada. És una construcció d’una nau amb capelles laterals. La façana, molt senzilla, està precedida per un pòrtic de teulada a doble vessant i teules pintades, sostingut per dues columnes de pedra. El campanar és de torre de planta quadrada i coberta piramidal. En unes restauracions es van descobrir restes de pintura mural a l’interior de l’església.

El territori és accidentat, ocupat per un seguit de puigs i turons que separen la vall de Llémena de la de la riera de Rocacorba, amb els antics volcans de Puig Moner i del puig de la Banya de Boc, els corrents de lava dels quals baixen fins al fons de la vall de Llémena i n’ocupen el sector esquerre. El sector dret és accidentat per les serres que separen les valls de Llémena i d’Hostoles, on hi ha la muntanya de Sant Roc.

LA MEVA: la vall del Llémena és encantadora. Sant Martí és un molt petita població on cal descubrir el seus tressors: el volcà de la Banya de Boc, altres esglésies i ermites, entre d’altres.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització