Sant Martí de Tous

El poble de Sant Martí de Tous, que tenia 940 h el 2005, es troba a 465 m d’altitud, a la confluència de les diverses rieres que formen la riera de Tous.

S’han conservat alguns elements de l’urbanisme medieval, com el carrer de les Voltes.

Constitueixen un nucli apinyat als vessants del turó on s’alça l’antic castell, ara gran casal amb una torre emmerletada, molt restaurat i ampliat als segles XVI i XX, amb grans jardins, però que encara conserva l’aspecte de fortalesa).

Domina el nucli l’església parroquial de Sant Martí de Tous, àmplia construcció de la fi del segle XIX, amb campanar de torre quadrada, beneïda el 1894 pel bisbe Morgades i bastida damunt l’antiga església gòtica, de la qual només resten vestigis. La primitiva parròquia és esmentada des de l’any 978, en una butlla del papa Benet VII al bisbe Fruià; la dependència parroquial passà del bisbat de Vic als jerònims des del 1539 (per butlla de Pau III) fins al 1835.

El temple conserva un sarcòfag de pedra del segle XIV, amb una notable estàtua jacent que hom suposa que correspon a Bernat de Tous, mort l’any 1355.

Davant la plaça de l’església hi ha una creu de terme gòtica. A l’entrada de la població hi ha l’escultura d’una cérvola, obra de l’artista local Francesc Junyent, que perpetua la llegenda de la cérvola blanca de la Fou, història fantàstica d’amor (el senyor del castell hauria afillat tot per obra del diable, una noia formosa que trobà mentre perseguia una cérvola blanca; la noia enamorà un fadrí del poble, el qual vengué l’ànima al diable per matar la cérvola, condició exigida per la misteriosa noia).

LA MEVA: bonica població i el castell com al seu referent.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització