Sant Martí del Canigó

La abadía de Sant Martí de Canigó, consagrada en honor a Sant Martí de Tours, es troba a 1094 m d’altitud, darrere d’un alforament rocós del massís del Canigó, a les altures del petit poble de Castell de Vernet, al Conflent.

patrimoni-stmarticanigo-16

Fundada a la fi del segle X, és un lloc que va enfrontar-se a moltes dificultats al llarg de la història per la seua posició geogràfica.

patrimoni-stmarticanigo-2

patrimoni-stmarticanigo-15

És cap l’any 997, per iniciativa de Guifré II de Cerdanya, comte de Cerdanya i del Conflent i gran nét de Guifré el Pilós, que s’emprenen les obres de construcció de l’abadia de Sant Martí de Canigó per tal de fer-hi venir una comunitat de monjos benedictins. Els primers vingueren des de l’abadia de Sant Miquel de Cuixà, actualment en territori del municipi de Codalet, al Conflent.

patrimoni-stmarticanigo-8

La construcció de l’església abacial es va fer en dues etapes. La part oriental de l’església inferior és el resultat d’una primera sèrie d’obres, i fou consagrada el 10 de novembre de l’any 1009 per l’abat Oliba, germà de Guifré II i abat dels monestirs de Sant Miquel de Cuixà i Santa Maria de Ripoll.

patrimoni-stmarticanigo-10

Uns anys després, el 1014, l’abadia es va dotar de les relíquies de ssant Galderic i es va construir la resta de les esglésies (part occidental i església superior). Aquestes es van tornar a consagrar l’any 1014 o el 1026 (els documents no coincideixen). Això explica la divisió en dues parts del pla de l’església inferior.

patrimoni-stmarticanigo-5

L’església abacial està formada per dues esglésies superposades, corresponents als dos períodes de construcció: l’església inferior, dedicada a Santa Maria, i la superior, dedicada a Sant Martí. Totes dues són un exemple del romànic meridional més primitiu.

patrimoni-stmarticanigo-7

El campanar acabat cap a l’any 1026, tenia originalment quatre pisos, però el quart va ser destruït pel terratrèmol de 1428. La seva reconstrucció no va ser possible per manca de recursos; llavors, es va reemplaçar per uns merlet catalans. Al primer pis, hi ha una capella dedicada a l’arcàngel sant Miquel.

patrimoni-stmarticanigo-3

patrimoni-stmarticanigo-6

patrimoni-stmarticanigo-12

patrimoni-stmarticanigo-1

patrimoni-stmarticanigo-4

El clautre de capitells que daten del segle XII i del segle XIII.

patrimoni-stmarticanigo-14

A prop de l’església, hi trobem les tombes del comte Guifé II i de la seua segona esposa, Elisabet. El comte s’havia retirat al monestir el 1035.

patrimoni-stmarticnigo

LA MEVA: feia molts anys que desitjava gaudir la visita d’aquesta important abadía de Sant Martí del Canigó, tanmateix disfrutar de l’entorn natural.

FITXA TÈNICA

+monestirs