Sant Miquel de la Vall

Sant Miquel de la Vall, de vegades anomenat Sant Miquel de la Vall Jussà, pel que s’explica a l’apartat d’història, és un poble de l’antic terme d’Aransís, actualment inclòs en el terme municipal de Gavet de la Conca. Tot i que de forma més freqüent apareix com a poble del terme d’Aransís, a darreries del segle XIX i principis del XX fou a l’inrevés: el municipi s’anomenava Sant Miquel de la Vall, amb capitalitat de districte en aquest poble, i Aransís hi apareixia com a agregat.

Sant Miquel de la Vall té el seu origen en el Castell de Sant Miquel de la Vall, també anomenat Castelló Sobirà. Com molts altres pobles de la comarca, neix del trasllat a terres més avinents de la població formada a redós del castell.

En aquest cas, el poble es forma en un pendís del vessant sud-oest del lloc on és el castell, separat d’ell per un torrent.

Sant Miquel de la Vall, doncs, nasqué del Castellet Jussà, també documentat com a Sant Miquel de la Vall Jussà.

El poble acollí l’església parroquial de la vall, també anomenada Sant Miquel de la Vall, en part romànica. Aquesta església, com la d’Aransís, conserva la categoria parroquial, però no té rector propi. Atenen la parròquia els rectors in solidum de Gavet, residents tots dos a la rectoria de Tremp.

LA MEVA: molt petita població. Sense visitar el Castell no previst o sigui que queda pendent. La vall de Barcedana és espectacular.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Pallars Jussà