Sant Pere de Galligants

El monestir benedictí de Sant Pere de Galligants és un dels monuments més notables de l’art romànic català. Es va construir a la vora de la muralla nord de Girona, a la riba esquerra del riu Galligants. No es coneix la data de fundació del monestir però hi ha documentació des de finals segle X.

girona21

fotografia: F.Avellaneda

Sant Pere de Galligants, tal i com es coneix actualment, fou bastit vers el 1131, data en què Ramon Berenguer el Gran va llegar un important donatiu per sufragar les obres. De la construcció preromànica que hi pogués haver, no en queda res, però la disposició de l’absis del costat nord, juntament amb la porta de caràcter arcaic, fan pensar en l’existència d’un edifici anterior. El 1836 va ser abandonat per la comunitat de monjos benedictins, en aplicació de les lleis desamortitzadores.

girona23_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

girona24_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

girona22_phixrfotografia: F.Avellaneda

El claustre és de petites dimensions encara que és una bona mostra del romànic català. Es troba adossat a la part del migdia del temple. Mentre que la galeria nord es va construir el 1154 la resta és de 1190. Els capitells representen temes molt semblats als del claustre de Sant Cugat o als de la catedral de Girona.

Des del 1992 és la seu gironina del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu ocupa l’església, el claustre, d’època romànica, i un sobreclaustre construït a la segona meitat del segle XIX. Des del 1992 forma part del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

LA MEVA: espectacular romànic català d’aquest monestir, de no grans proporcions però si en bellessa. No cal dir que l’entorn hi acompanya.

FITXA TÈCNICA

+monestirs

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s