SANT PERE DE PONTS

Sant Pere de Ponts és un canònica agustiana de l’art medieval català al municipi de Ponts, a la zona del Segre Mitjà, dins la comarca de la Noguera, damunt el turó del Tossal de les Forques, des d’on s’albira tota la població.

patrimoni.santpereponts

Els primers documents que es troben que fan referència a Sant Pere de Ponts daten de l’any 1024, durant l’època del comte Ermengol II d’Urgell. El 1091 se li concedeixen els drets eclesiàstics. I, el 1908, es troba documentació dels canonges corresponents a la canònica.

patrimoni.santpereponts (2)

patrimoni.santpereponts (6)

Al llarg del temps la canònica va ser centre cultural de Ponts, ensenyament, còpia de llibres, notaria, préstec de diners, etc. La seva subsistència es basava en els diners que rebia en concepte dels treballs esmentats, a més a més dels delmes de cereals, llanes, dret de mercats, almoines, funerals, etc.

patrimoni.santpereponts (4)

L’església de Sant Pere és de tipus romànic llombard. És d’una sola nau, a la part nord té tres absis culminats per un cimbori o torre de vuit cares amb dos estrats de finestres, que com totes són cegues de mig punt.

patrimoni.santpereponts (3)

patrimoni.santpereponts (5)

Al cementiri annex s’hi han descobert diverses mostres arqueològiques d’enterraments medievals (diverses làpides, esteles funeràries, un sarcòfag, un escut heràldic d’estil gòtic, entre d’altres).

patrimoni.santpereponts (7)

Declarat Monument Històric Artístic el 1931.

LA MEVA: espectacular patrimoni. Tancat a la meva visita.

FITXA TÈCNICA

+Noguera (La)