Sant Quirze de Colera

El monestir de Sant Quirze de Colera és una abadia benedictina de l’antic comtat d’Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situada a l’actual terme municipal de Rabós (Alt Empordà).

patrimoni.santquirzedecolera (3)

patrimoni.santquirzedecolera (4)

patrimoni.santquirzedecolera (1)

És un conjunt arquitectònic format per la basílica de Sant Quirze, diverses dependències monàstiques organitzades al voltant del pati del claustre, una torre de defensa i restes d’un pany de muralla, l’església de Santa Maria i les restes de l’antic hospital.

patrimoni.santquirzedecolera (8)

patrimoni.santquirzedecolera (9)

patrimoni.santquirzedecolero

L’església de Sant Quirze té una planta basilical de tres naus, amb transsepte i tres absis semicirculars, orientats a llevant. La nau central i el creuer estan coberts amb volta de canó, mentre que les naus laterals i els absis presenten voltes de quart d’esfera.

patrimoni.santquirzedecolera (7)

Les restes del claustre del monestir estan ubicades a la banda de migdia de la basílica. Adossades a l’extrem de ponent del mur de migdia del temple hi ha restes d’una de les dependències monàstiques i, disposat en paral·lel a la part restant del mur, hi ha el fragment d’una de les galeries del claustre.

patrimoni.santquirzedecolera (11)

patrimoni.santquirzedecolera (10)

Els orígens de San Quirze de Colera són difícils de precisar degut a la problemàtica d’un document que molts historiadors consideren una falsificació del segle XIII. En aquest s’assenyala que la fundació fou avalada ja a inicis del segle IX per Carlemany.En aquest s’esmenta que vers l’any dos germans, Libenci i Assenari juntament amb els seus familiars, fundaren un monestir tant per fer vida cenobítica i per poder treballar les terres. 

És una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

LA MEVA: monestir espectacular dins un espai natural de pau i soletat.

FITXA TÈCNICA

+monestirs