Sant Serni de Tavèrnoles

Sant Serni de Tavèrnoles o Sant Sadurní de Tavèrnoles és un monestir romànic del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell), que es troba en el poble d’Anserall.

santserni1 (1)

La seva situació, al bell mig del camí ral de la Seu a Andorra, el deuria convertir en un lloc d’acolliment i hostalatge, d’aquí, probablement, el nom de Tavèrnoles derivat del mot llatí taverna.

santserni5 (1)

De l’església, que era de tres naus cobertes amb volta de canó, només se’n conserva la capçalera i el transsepte. La disposició absidal és molt singular: tres absis en creu disposats entorn d’un absis major, dels quals l’absis central té encara unes altres tres absidioles buidades interiorment en el gruix del mur.

santserni6 (1)

Dins l’església hi ha uns fragments d’estuc romànic que emmarcaven les obertures i finestres. El que resta de l’església fou restaurat entre 1971 i 1975.

santserni4 (1)

santserni3 (1)

Alguns capitells es troben a Barcelona i a Amèrica del Nord, ja que van ser venuts a un col·leccionista; en el Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva el baldaquí més un frontal d’altar del segle XII amb els dos laterals en els quals apareixen representats nou bisbes i dos sants amb aurèoles i en la catedral de la Seu d’Urgell diversos documents, entre ells el cartulari de l’abadia.

santserni2 (1)

És un monument declarat bé cultural d’interès nacional.

LA MEVA: espectacular, ben restaurat, tancat a la meva visita i a -2graus de temperatura.

FITXA TÈCNICA