Santa Coloma de Gramenet

Santa Coloma de Gramenet (anteriorment, Gramenet de Besòs) és un municipi de la comarca del Barcelonès, dins l’àrea metropolitana de Barcelona.

Santa Coloma de Gramenet és la setena ciutat més poblada de la província de Barcelona, la novena de Catalunya i la cinquantena d’Espanya.

Santa Coloma de Gramenet és situada a l’est del riu Besòs, entre la Serralada de Marina i el pla de Badalona i limita al nord amb el municipi de Montcada i Reixac, a l’oest amb el de Barcelona, a l’est amb el de Badalona i al sud amb el de Sant Adrià de Besòs.

La topografia del municipi és bastant accidentada. Perpendicularment al riu Besòs corren tres serralades de nord a sud: la Serralada de Sant Mateu (que forma part de la Serra de Marina), la Serralada de les Mosques d’Ase, i la Serralada de Sistrells. Aquestes tres serres formen entre elles dues valls i el punt més alt del municipi és el puig Castellar  amb 303 m.

El poblat ibèric s’ubica al cim del puig Castellar (o turó del Pollo), de 302 m d’altitud. Es tracta de les restes d’un assentament d’una tribu laietana, fundada als volts del segle VI aC i que va perdurar fins als segles III aC o II aC, justament amb l’arribada dels romans a les terres.

L’església Major va ser construïda entre els anys 1912 i 1915 gràcies a la iniciativa i donació de Mossèn Jaume Gordi i Vallès. Situada a l’eixample de la ciutat, va substituir l’antic temple barroc destruït l’any 1936. L’edifici fou signat per Miquel Pascual i Tintorer, però fou dirigit i projectat per Francesc Berenguer i Mestres dins d’un estil neogòtic, amb tocs del modernisme català.

El municipi de Santa Coloma està organitzat administrativament en 6 districtes, els quals comprenen un o més barris.

LA MEVA: horribilis població.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització