Santa Maria de Castelló d’Empúries

Santa Maria de Castelló d’Empúries, «Catedral de l’Empordà», és una església gòtica. Fou construït a sobre l’església romànica primitiva, de la qual en queden alguns vestigis, com els primers pisos de la torre campanar o la gran pila baptismal.

castelloempuries4_phixrfotografia: F.Avellaneda

castelloempuries2_phixrfotografia: F.Avellaneda

És una basílica, clar exponent de l’arquitectura del gòtic català, . Obra declarada bé cultural d’interès nacional. L’escriptor Josep Pla considerava que era el monument religiós més important de les terres gironites després de la Catedral de Girona, que destacava per la seva monumentalitat i dimensions catedralícies.

Hoofdaltaar

Cal destacar el retalule major d’alasbastre de Beuda, atribuït a Vicenç Borràs i datat entre 1485 i 1493, tot i que sembla que ja era acabat el 1465. És d’estil gòtic flamíger renaixentista. Es considera una obra única a Catalunya.

castelloempuries1_phixrfotografia: F.Avellaneda

Després de la destrucció d’Empúries, Castelló va passar a ser capital del comtat, amb el trasllat a la vila dels comtes d’Empúries. Així, el lloc es va convertir en una zona estratègicament defensiva envoltada de muralles. Els comtes van voler que la vila acollís la seu episcopal de l’Empordà, això explicaria la seva monumentalitat.

LA MEVA: bonica basílica i certament d’unes proporcions de catedral. M’agrada molt el retaule d’alabastre.

FITXA TÈCNICA

+basíliques

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s