Santa Maria de Lillet

La canònica de Santa Maria de Lillet es troba a uns dos quilòmetres cap a la part de llevant del nucli de La Pobla de Lillet i formen un conjunt de restes consolidades de les que la part més ben conservada és el temple. 

L’església actual, obra romànica del segle xi, malgrat les transformacions posteriors, està situada al cantó de tramuntana del conjunt monàstic.

Durant el segle xi, al costat de l’església de Santa Maria es reuní una comunitat de clergues i laics, els quals constituïren una canònica, ben definida ja des del 1086, que seguia la regla dels agustins.

En la rehabilitació s’ha optat per erigir una gran passarel·la metàl·lica elevada que travessa el conjunt de les edificacions de les dependències que han perdut la coberta i permet la contemplació aèria de la construcció.[2] A la parròquia de Santa Maria de la Pobla de Lillet hi ha la majestat del segle xii provinent de la canònica.

Santa Maria de Lillet és un antic cenobi del municipi de la Pobla de Lillet (Berguedà) declarada bé cultural d’interès nacional.

LA MEVA: punt estratègic i ben bonic. Importants proporcions d’aquest patrimoni.

FITXA TÈCNICA