Santa Maria de Ripoll

El monestir de Santa Maria de Ripoll és un edifici conegut com a monestir benedictí a la localitat de Ripoll. El monestir, fundad cap a l’any 880 pel comte Guifré el Pelós, va esdevenir lloc d’enterrament dels comtes de Barcelona i de Besalú i un centre cultural de scriptorim molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l’alçada d’altres abadies europees d’aquest període com Saint-Denis.

ripoll20

ripoll22

ripoll23

ripoll21

L’edifici va passar per diverses ampliacions, reformes i reconstruccions degudes a a falta d’espai, incendis, pillatges i finalment profanacions de tombes durant la Guerra Civil espanyola, per la qual cosa del gran conjunt monàstic només resten la basília i el claustre reconstruïts i l’edifici adossat al claustre, antic habitatge del vicari i en l’actualitat seu de l’ajuntament de la vila.

mripoll8

mripoll1

mripoll3

mripoll2

Al segle XII es va realitzar una nova portalada en forma d’arc de triomf que és tinguda com una gran obra de l’escultura romànica monumental a Catalunya, amb la imatge central superior de la Maiestas Domini, l’apostolat i escenes de l’Antic Testament.

ripoll27

ripoll25

ripoll23

Si bé l’interior de l’església actual és fruit, en gran mesura, de la restauració dirigida per Elies Rogent conclosa el 1893, la planta respon al pla de l’edifici impulsat per l’abat Oliba, el mateix que ell consagrà el 1032.

ripoll29

ripoll28

Es tracta d’una església de cinc naus, tallades per un ample transsepte coronat per set absis, el central més gran. La llargada de les naus i el fet de ser-ne cinc, les laterals separades per alternança de pilars i columnes, i la capçalera amb una bateria de set d’absis arrenglerats, són trets del tot inusuals en l’arquitectura romànica catalana del segle XI i, com s’ha suggerit, cal buscar-ne el model tant a les grans basíliques romanes com a esglésies monàstiques mosanes o renanes, sense oblidar l’església de Sant Miquel de Cuixà, governada pel propi Oliba.

ripoll24

Guifré el Pelós mor l’11 d’agost del 897 i les seves despulles són sebollides al monestir de Ripoll, tal com ell mateix havia disposat. Inaugura una tradició que serà continuada pels seus descendents, els comtes de Cerdanya i Besalú, i ja al segle XII, per dos comtes del casal de Barcelona, Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV. Santa Maria de Ripoll esdevé, d’aquesta manera, el primer panteo de la dinastia que governarà el territori català fins al segle XV.

dsc_0083

A l’interior es conserva l’element romànic més important, la portada del segle XII, coneguda per la Bíblia en Pedra. 

ripoll31

ripoll30

ripoll33

El claustre de doble planta està situat al costat sud de l’església i es va construir en diverses etapes.

necropolis8

necropolis2

La necròpolis del Monestir de Santa Maria és el cementiri més antic de Ripoll. L’espai, que amaga 64 tombes entre els segles VI i X, és el cementiri més antic del municipi i, tal i com va explica Antoni Llagostera, president del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, té un valor simbòlic important ja que demostra l’existència de la vila abans de la consagració del centre monàstic.

Va ser declarat bé cultura d’interès nacional l’any 1931.

LA MEVA: un dels grans monestirs del nostre país, sens dubte l’atractiu més important de Ripoll. 

 FITXA TÈCNICA

+monestirs

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s