Santa Perpètua de Mododa

Santa Perpètua de Mogoda és un municipi de Catalunya situat a la comarca del Vallès Occidental, situat e una plana travessada per la riera de Caldes, prop de la seva desembocadura al riu Besòs.

El topònim prové de l’església de Santa Perpètua situada al lloc de Mogoda, que podria ser un antropònim germànic o de l’àrab al-muqata, «les parcel·les».

El castell de Mogoda, d’origen segles XII-XIII, està format per la masia fortificada i la capella, que compta amb una faána que fou reformada al 1739, les cavallerisses i l’edifici residencial, de dues plantes, construït l’any 1737 i reformat el 1859.

A mitjan segle xix s’instal·len les primeres fàbriques tèxtils del municipi: El Vapor i Ca n’Andal.

El Castell de Can Taió és un veritable capritx de Miquel Gomis i Güell, el seu propietari. Contagiat pel romanticisme del segle XIX, Gomis va decidir construir un castell com els antics, i la seva construcció es va allargar fins a 1929. 

Es tracta d’un forn romà ceràmic construït a finals del segle I dC. Formava part d’una vil•la romana dedicada a la producció ceràmica, és una estructura rectangular excavada en bona part en el substrat natural d’argiles. El seu “praefurnium” (passadís on es cremava la llenya) té una longitud de 23 metres. La cambra de foc té 6 metres de longitud i 3,2 metres d’amplada.

Dos són els pous de glaç situats en el barri de Mogoda com una clara demostració de la importància del gel temps enrere. Són construccions de forma cilíndrica semienterrada per tal d’aprofitar la inèrcia tèrmica del terreny i afavorir una bona preservació del glaç. L’únic element que sobresurt és la coberta.

Situada en un petit turó on creuaven dos antics camins de tradició neolítica, l’edifici romànic va construir-se sobre una església paleocristiana dels segles VII o VIII, al mateix lloc on les excavacions arqueològiques han demostrat que existia un poblat romà.

Consagrada l’any 1178 i dedicada a Santa Perpètua, jove cartaginesa martiritzada a l’amfiteatre de Cartago el 7 de març de l’any 203, l’església parroquial de Santa Perpètua neix amb una sola nau en el segle XII però el temps i l’increment de feligresos li van afegint elements: les dues naus laterals,

El Parc Central és una gran espai verd i de lleure. Disposa d’una bassa, o llac artificial, que és configura com a eix central del parc i de les activitats. Constitueix un pulmó urbà amb una gran diversitat d’arbres i plantes. 

LA MEVA: població gens atractiva amb patrimoni interessant. Pendent de visitar el Castell de Mogoda i el Forn romà.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització