Santuari de la M.D. de Caldes de Boi

El Santuari de la Mare de Déu de Caldes, està a 1.470 metres d’altitud, a la dreta del Noguera de Tor (cridat també riu de Caldes) prop de la confluència amb el barranc de Sallent, sota el pic de Comaloformo.

caldesboi1_phixr (1)

caldesboi5_phixr (1)

Precisament al costat del balneari, d’origen romà, es va erigir en l’alta Edat mitjana l’església de la Mare de Déu de Caldes. La devoció per aquesta Verge no ha estat exclusiva del poble de Boí, sinó també de tota la vall i, fins i tot, de pobles molt allunyats.

caldesboi6_phixr (1)

caldesboi11_phixr (1)

Va ser a la fi del segle XIV quan la llegenda conta que un pastor de Boí va observar que un toro del ramat tots els matins desapareixia i es perdia muntanya allà. El pastor el va seguir i, mirant cap a on el feia l’animal, va descobrir, en una cavitat del tronc, una imatge de la Verge.Poc podia pensar aquell pastor, quan va trobar la imatge de la Verge, que en aquest lloc, al cap d’algun temps, naixeria un dels centres que més atraurien, pel turisme i pel remei, a les gents de tot arreu.

caldesboi10_phixr (1)

caldesboi14_phixr (1)

La trilogia d’avui, que porta els visitants fins a aquest bell racó del nostre Pirinenc, són la Verge de Caldes i el seu santuari, la bellesa de la naturalesa i les aigües termals. Aquest lloc rep, tots els anys, milers i milers de visitantes.en un moment puntual de la nostra història del segle XX la destrucció va sovintejar pertot arreu. Caldes i la seva imatge de la Verge no van quedar exempts.

caldesboi9_phixr (1)

caldesboi13_phixr (1)

L’actual imatge és còpia policromada igual que l’antiga i va ser executada per l’escultor barceloní Camp Arnau l’any 1940. En 1943 el bisbe d’Urgell arribava fins al santuari per a beneir, també, les pintures de l’altar major (obra de Lairissa, 1943).

Es pot visitar el santuari, el qual està obert tot el dia (època de bon temps), i es pot passejar per la zona.

LA MEVA: un racó especial, una natura exhuberant, una imatge molt bonica.

FITXA TÈCNICA