Santuari de Montgarri

Montgarri, antigament un municipi, és una entitat de població del terme municipal de Naut Aran, al terçó de Pujòlo de la comarca de la Vall d’Aran.

montgarri.1

Està situat a 1.645 metres d’altitud, travessant el Pla de Beret.

montgarri20 (1)

montgarri23 (1)

montgarri21 (1)

L’any 2005 només tenia 3 habitants censats, a causa del despoblament de la vila que es va produir entre el 1945 i el 1955 per les dificultats per a accedir al poble.

patrimoni.montgarri10

Al costat del santuari hi havia una rectoria i un hospital. Actualment, al lloc de la rectoria hi ha el Refugi de Montgarri i també una borda que fa de restaurant.

montgarri6

La construcció de la primitiva capella data del segle XII. Ha estat un dels centres de devoció més importants de la comarca i rodalia, tant catalanes com del costat francès.

montgarri2

montgarri4

L’actual edifici fou bastit al segle XVI encara que hi ha inscripcions vora el portal de 1634, i en el campanar de 1671 i 1695. Punt tradicional de concentració de les ramades del famós Pla de Beret.

montgarri3

El santuari depenia de l’arxipreste de Gessa, els capellans administradors s’hi destinaven per torn entre els de Tredòs, Gessa, Salardú, Unha i Bagergue, i l’arxiu parroquial era vinculat al Tredòs, en els llibres del qual consten l’hostaler de Montgarri o bé un matrimoni d’hostes de Montgarri.

montgarri7

Al segle XVIII era considerat el santuari principal de la Val, amb residència permanent de dos vicaris. Al segle xix, però, ja només hi havia residència temporal.

LA MEVA: en aquest entorn natural de primera categoria, el fa magnificar. Tancat a la meva visita.

FITXA TÈCNICA