Santuari de Rocaprevera

El Santuari de la Mare de Déu de Rocaprevera és un conjunt religiós situat al Puig de les Tres Creus sobre la vila de Torelló en la comarca Osona. Originalment un oratori del segle XIII, ha estat reconstruïda tres vegades, com a capella romànica al segle XV i com a capella popular al segle XVIII. El santuari actual, format per l’església i l’habitatge de l’ermità, és una obra noucentista.

rocapedrera1

Localment s’anomena Rocapervera per deformació popular. Existeixen dues versions versemblants per explicar l’origen del nom Rocaprevera.

rocapedrera6

El campanar del segle XV tenia la inscripció «Oratori fet en MCCLXXXIV a cost de mossèn March de Roca prevera». D’aquesta forma el nom es referiria al prevere Roca. Segons una altra interpretació, el nom prové de la roca on creixia l’arbre pebrer (Schinus molle), significant «roca pebrera».

rocapedrera4

És un temple de planta de creu amb capçalera semicircular i campanar adossat, de planta quadrada al primer nivell i circular al segon, amb obertures de mig punt. A la base de l’absis hi ha un recobriment de carreus de pedra ben tallats i polits, i està coronat per unes filades d’arcades amb vitralls i una sanefa imitant les dents de serra.

rocapedrera2

rocapedrera3

Els seus orígens són del segle XIII. . L’any 1284, es va fer erigir un petit pedró/oratori dedicat a la Mare de Déu, prop de la font del Raig. Es va deixar en testament la voluntat de convertir l’oratori en capella després del guarir-se de l’epidèmia de pesta del 1410 a Barcelona. L’any 1429 es va finalitzar la nova capella en estil romànic i l’any 1443 s’hi va afegir un campanar d’espadanya.

rocapedrera5

Al segle XVIII es trobava en estat ruïnós i la capella va ser enderrocada i construïda de nou per iniciativa popular. Les obres van durar entre 1780 i 1805. Pero las seves deficiències en l’edifici es va proposar una nova reconstrucció entre 1923 i 1924. 

LA MEVA: tancat a la meva visita, molt de matí. Podràs visualitzar gairebé tota la població de Torelló des d’aquest santuari.

FITXA TÈCNICA