Santuari de Santa Maria de Finestres

Santa Maria de Finestres és un petit santuari, situat en un indret alterós, i de grans panoràmiques, en una de les carenes meridiconals de la serra de Finestres, al terme municipial de Sant Antonio de Finestres (La Garrotxa) dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Es pot accedir a Santa Maria de Finestres, a peu, seguint els antics camins medievals, tant des de la vall de la Llémena com des de la del Ser.

Santa Maria de Finestres és un temple situat prop del castell de Finestres, a 880 m d’altitud. És d’una sola nau i absis semicircular. La volta és apuntada i alguns dels seus murs conserven paraments d’opus spicatum. La construcció originària de l’església ha estat molt modificada al llarg del temps, i d’aquesta estructura resten només la volta, i és possible que també l’absis

Cada any s’hi celebra l’Aplec del Roser i l’Aplec de Santa Maria de Finestres el mes de juny.

La devoció popular li ha dedicat diversos Goigs des de molt antic.

La documentació escrita més antiga sobre Santa Maria de Finestres data de l’any 947, moment en què l’església fou consagrada pel bisbe Gotmar III. Apareix esmentada com a Sancta Maria in castro quoddicitur Fenestras… Es vincula històricament al castell de Finestres, aleshores depenent de la baronia de Santa Pau.

És una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

LA MEVA: espectaculars vistes panoràmiques en un entorn de primer ordre.

FITXA TÈCNICA