Santuari Els Munts

És esmentat el 1170 «Santa Maria de Monte», en diuen els documents d’aquell temps. Tot i la manca de documentació, els Munts podria haver estat un lloc de talaia o de defensa en temps de la reconquesta i repoblació posterior.

patrimoni.elsmunts (4)

patrimoni.elsmunts (1)

patrimoni.elsmunts (5)

patrimoni.elsmunts (7)

Dins la parròquia de Sant Boi de Lluçanès, municipi de Sant Agustí de Lluçanès, l’església actual va ser construïda en 1695, a una altitud de 1060 m sobre el nivell del mar.

patrimoni.elsmunts (2)

La imatge, una bella talla romànica, sembla que és del segle XIII. Asseguda, sosté amb la mà dreta una bola que representa el món, damunt la qual la creu representa el domini de Crist . Amb l’altra mà ampara el Nen Jesús.

patrimoni.elsmunts (9)

patrimoni.elsmunts (10)

patrimoni.elsmunts (6)

Com tots els santuaris té unes vistes impressionants. Mirador excel.lent de la Plana de Vic i del baix Ripollès, amb panoràmiques extensíssimes: serra pirenaica el Canigó, Puigmal, la Molina, Cadí, Moixeró, Pedraforca, Rasos de Peguera; al sud, la Mola, Montserrat, el Montseny i al est, la serralada transversal: Guilleries, Puigsacalm, Bellmunt i el Castell de Milany.

LA MEVA: una visita recordant que fa trenta anys hi vaig venir amb els meus pares. Lloc espectacular per les seves panoràmiques. 

FITXA TÈCNICA