Santuari M.D. del Mont

L’origen del santuari va lligat al monestir benedictí de Sant Llorenç, present des del segle X al pla de Sous, replà de la serra del Mont a 900 metres d’alçada. Fou la comunitatd’aquest monestir que edificà, a començaments del segle XIV, una església al capdamunt de la serra per donar acollida al culte a la Mare de Déu, que ja existia al monestir des dels seus orígens.

olot 008_phixrfotografia: F.Avellaneda

DSC_0714

De bon començament hi hagué pelegrinatges de corrues de devots procedents dels pobles de la rodalia de la serra, per aquest motiu ben aviat es va habilitar una petita estada per a un capellà secular que en tindria la custòdia. Més tard als segles XVII i XVIII es féu l’hostatgeria i la reforma de la qual va ser inaugurada el 2002.


IMG_5231

text_inici

Dins l’hostatgeria de la Mare de Déu del Mont s’hi ha restaurat la cambra on va fer estada, l’estiu del 1884 en Jacint Verdaguer  durant un mes i mig. Aquí va trobar el mirador que cercava per contemplar el Canigó, i tranquil·litat per a escriure. Durant la seva estada escrigué alguns fragments del poema Canigó, que ja tenia molt avançat També hi va escriure, entre d’altres poesies, la Cobla a la Mare de Déu del Mont, que avui en dia substitueix els antics goigs, i el text en prosa L’ermita del Mont.

olot 001_phixrfotografia: F.Avellaneda

Des del Santuari es contempla una panoràmica circular incomparable del nord-est de Catalunya, que abasta terres de deu comarques: Garrotxa, Ripollès, Vallespir, Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l’Estany, Gironès, Selva, Osona i Berguedà. 

DSC_0726

Segons la tradició, la intenció inicial dels monjos era bastir l’esglesiola dedicada a la Verge al planell de Solls, una mica més amunt del monestir. Però l’endemà de començar les obres en aquest indret, els monjos es trobaren les eines al capdamunt de tot de la muntanya. Qui se’n reia d’ells? El fet es va repetir una vegada i una altra. Finalment els monjos interpretaren que era un desig celestial que la capella s’ubiqués en aquell indret alterós, obert als quatre vents.

LA MEVA: arribar amb vehicle fins a dalt del santuari és molt passat, no apte per persones que es maregen. Actualment tot molt renovat. Val la pena pujar per gaudir del seu espectacular paisatge. Informar-se abans d’anar-hi per que hi han mesos que és tancat.

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s