Santuari M.D. del Vinyet

El santuari de la Mare de Déu del Vinyet és un edifici religiós actualment integrat en la zona urbanitzada del Vinyet al municipi de Sitges (Garraf) inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L’església és una construcció de tres naus, les laterals de menor altura i un absis semicircular molt sobresortint. La coberta és a dues vessants, de teula àrab. El campanar, aixecat a la dreta, és de base quadrada i té coberta de pavelló de rajola. La façana de composició simètrica, té porta d’accés centrada d’arc de mig punt, emmarcada per quatre columnes d’inspiració dòrica i entaulament amb fris decorat amb pintures de motius vegetals.

La talla de la Mare de Déu del Vinyet, focus de la devoció popular, va ser enterrada durant la guerra civil espanyola, per a protegir-la d’actes vandàlics. La marededéu, però, no superà aquestes mesures, i en treure-la a llum es constatà que estava tota malmesa. L’escultor Pere Jou féu una nova imatge, que és la que avui presideix el temple.

Els fèrtils terrenys que envolten l’actual Santuari del Vinyet s’han dedicat des de sempre a l’explotació agrícola. Entre els segles I i V dC, hi va haver una vila romana. Un cop desaparegut l’imperi romà, s’inicià la decadència d’aquesta vil·la, però segurament va seguir-hi havent una casa de camp, una masia, amb pagesos que explotaven agrícolament camps, molts d’ells dedicats al conreu del vi. Eren un lloc amb vinyes dit el Vinyet

El santuari del Vinyet es troba documentat des de l’època medieval. L’edifici actual és del segle xviii, i s’hi conserven alguns vestigis d’etapes anteriors, com la inscripció de l’any 1552 a la porta lateral d’accés. L’inici de les obres va fer-se l’any 1727 i el 2 d’agost del 1733 es va beneir el temple. L’any 1886 es remodelà la façana, afegint-hi les quatre columnes de la portada amb la cornisa. El campanar es va reformar el 1872. L’any 1886 es va construir la plaça que hi ha al costat de l’església, un projecte de reforma urbanística que dirigí Jaume Sunyer i Juncosa i que es va inaugurar el 5 d’agost de 1887. A l’esquerra, i adossat externament a la nau de l’església, hi ha el «porxo dels pobres» de construcció moderna, que conté plafons de ceràmica amb poemes.

El dia de la Mare de Déu del Vinyet és el 5 d’agost. S’hi celebren misses en honor de la Mare de Déu i hi ha diferents actes durant el mateix dia.

LA MEVA: bonic santuari urbà.

localització