Santuari Sta.Maria d’Ivorra

Santa Maria d’Ivorra o del Sant Dubte és un santuari als afores de la vila d’Ivorra (Segarra), situat a l’antic emplaçament de l’església romànica, inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

ivorra2

A la façana principal, trobem la portada formada per un arc de mig punt adovellat, emmarcada per una pilastra adossada a banda i banda i presència d’un timpà de forma circular. Per damunt d’aquest hi ha una fornícula amb una imatge de la verge i el nen.

ivorra4

Al costat dret de la façana principal trobem el campanar, de planta quadrada amb quatre ulls d’arc de mig punt peraltat, separats per una motllura que separa el pis de les campanes de la resta.

ivorra1

A l’interior del temple es guarda la imatge romànica de Santa Maria d’Ivorra, de fusta policromada.

«Un dels fets que han donat més anomenada a aquest santuari és el prodigi del Sant Dubte. Segons la tradició oral un dia de 1010 a l’església de Sant Maria, situada al mateix lloc que l’actual santuari, deia missa el rector Bernat Oliver. Després de la consagració, el mossèn començà a dubtar de la presència de Crist en el pa i el vi. Això provocà que del calze brollés sang que tacà les tovalles de l’altar i arribà fins a terra. El bisbe de la Seu d’Urgell,portà el calze i les estovalles a Roma i obtingué per a Ivorra nombrosos privilegis i valuoses relíquies del papa Sergi IV.»

LA MEVA:  una construcció de certes dimensions. Tancat a la meva visita. 

FITXA TÈCNICA