Sentmenat

Sentmenat és un municipi que pertany a la comarca del Vallès Occidental, a la província de Barcelona, amb prop de 9.000 sentmenatencs i sentmenatenques. El seu terme municipal és de 28,80 km2 d’extensió i està situat als contraforts meridionals del Montmajor, limitant amb els municipis de Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sabadell, Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Caldes de Montbui. El seu nucli urbà està situat a 213 m d’altitud.

El terme té raconades de gran bellesa, com el Saltant de Guanta, la Cova del Comte, la vall de Can Senosa, la Torre Roja, el dolmen de la Serra Cavallera.

Construïda l’any 1744, d’estil bizantí, amb l’absis refet aquest segle. Compta amb unes pintures interiors que descriuen el martiri de Sant Menna, amb baix-relleus de Camil Fàbregues.

L’església és dedicada a Sant Menna, soldat romà d’origen egipci que morí martiritzat i decapitat l’any 309 d.C.

La rectoria i biblioteca, edifici al costat del Campanar Romànic conserva elements gòtics com les arcades del segle XIII al XIV així com elements arquitectònics del XVI al XVII.

L’edifici acull la seu social de la Societat Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca. Està format per una gran sala, amb funcions de bar i sala d’exposicions, que dóna al passeig d’Anselm Clavé, i, darrere d’aquesta, una altra sala d’actes, amb format de teatre. És obra primerenca de Josep Renom (1907-1908).

La Casa Ramoneda. Els esgrafiats modernistes de la casa són un dels exemples de l’estil a la població de Sentmenat. La casa és un edifici de tres plantes situat al carrer de Caldes, construïda el 1903. La façana va ser-ne restaurada l’any 1999.

La primera vegada que apareix el seu nom és l’any 1056 i va lligat a un tal Ramon Miró.El castell de Sentmenat era un castell termenal. Els seus senyors eren posseïdors del títol de senyors del “mer i mixt imperi”; és a dir, tenien la jurisdicció civil i criminal de tot el seu terme.

L’ermita de Sant Jaume és un edifici annex al castell, i que ha estat reformat en diverses ocasions. Hi ha enterrats gairebé tots els marquesos de Sentmenat dels darrers dos cents anys.

LA MEVA: em faltarà veure restes arqueològiques. Pel que fa al poble, de bonic poca cosa.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització