Serrat de la plaça

La torre del Serrat de la Plaça és un edifici de la Jonquera inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

serrat1

En ser la Jonquera una població fronterera amb França és habitual trobar-hi construccions de caràcter defensiu i castells fortificats (el de Requesens, Rocabertí, etc.). Va ser construïda, probablement durant a guerra dels trenta anys.

serrat2

serrat3

Formaria part de les obres de fortificació de què gaudiria la vila, igualment passa a l’altra banda del poble amb una torre similar. Al gravat de Beaulieu de 1640 hi hauria una acurada fortificació de la vila. Per tant això en seria una continuïtat, encara que renovada. Fou construïda segurament durant la guerra dels segadors (1640- 1659) i la torre jugà un paper destacat durant el conflicte bèl·lic.

serrat5

Posteriorment devia emprar-se en altres guerres o senzillament per controlar el pas fronterer, fins al segle XIX. En aquells moments va viure la darrera època d’esplendor, essent escenari destacat d’alguns enfrontaments de la guerra Carlina, la qual també li atorgà el seu nom contemporani i actual. Ja al segle XX fou abandonada i cremada.

serrat6

Ara és un excel·lent mirador sobre la Vila.

LA MEVA: restaurat, mirador de la Jonquera, accés pel cementiri.

FITXA TÈCNICA

+monuments