Sitges

La presència humana al territori de l’actual terme municipal de Sitges, afavorida per la seva privilegiada situació vora la mar Mediterrània, ja és constatable en èpoques primerenques i ve testimoniada per una mandíbula de neandertal trobada a la Cova del Gegant.

Les primeres referències a Sitges  i a les seves terres apareixen en pergamins i documentació dels arxius datats en el s. X, època en la qual el comtat de Barcelona s’anà expandint cap al sud. L’any 990 ja apareix esmentat el lloc dit les Sitges.

A l’època medieval Sitges ja destacava per ser l’única població arran de mar entre Barcelona i Tarragona i per estar envoltada de muralles. Els seus habitants es  dedicaven a banda dels cultius de subsistència a la producció vinícola i al comerç marítim per la mediterrània.

Diuen que el secret està en el microclima que sembla instal·lat a Sitges.  Les muntanyes del Garraf i els corrents del vent del mar s’encarreguen de mantenir el cel net de núvols al voltant de tres-cents dies a l’any.

L’església de Sant Bartolomé i Santa Tecla és la parroquial de la ciutat de Sitges, edificada al segle XVII amb nombroses modificacions posteriors. La seva silueta asimètrica, sobre un pujol que presideix la platja, és la imatge més característiques de Sitges. Es tracta d’un temple barroc de tres naus. Aquesta església és del segle XVII, i se situa en el mateix lloc que ja havia acollit dues esglésies anteriors, una romànica i una altra gòtica (del 1322).

El Museu Cau Ferrat, situat a Sitges, és un museu biogràfic localitzat a la casa i estudi del pintor i escriptor Santiago Rusiñol, una de les figures destacades del modernisme a Catalunya. Va ser inaugurat en 1933. La seva casa-taller que va nomenar Cau perquè volia que fos un refugi per als amants de la poesia i Ferrat per la col·lecció de ferros forjats.

El Museu Maricel està situat al costat del Palau Maricel. Heterogènia col·lecció del doctor Jesús Pérez-Rosers (Manila,1896-Barcelona, 1989), prestigiós ginecòleg i apassionat col·leccionista, amb més de tres mil peces de la més diversa procedència.

El Palau Maricel va ser construït el 1910 per encàrrec del mil·lionari nordamericà Charles Deering (1852-1927). El palau es dreça sobre un conjunt de cases de pescadors que vorejaven el carrer Fonollar i l´antic Hospital de Sant Joan. L’hospital va ser fundat el 1326 per Bernat de Fonollar, majordom general del rei Jaume II d’Aragó i primer senyor particular de Sitges. Durant el segle XIX va ser engrandit i remodelat. A causa del diferent origen, el edificis que componen el conjunt de Maricel, sense ser heterogenis, no responen a una estricta simetria.

Una sitja és un recipient excavat a terra, que s’utilitzava antigament per emmagatzemar blat, ordi i civada, es pensa que podria ser l’origen del topònim de la vila.

LA MEVA: sense ser un físic ni meteoròleg, estic d’acord que ha Sitges hi ha un microclima, hi ha una llum especial, cada vegada que hi vaig surt el mateix tema. L’Església a peu de mar i el conjunt monumental de Maricel és impressionant. Cal visitar els dos museus (Cau Ferrat i Maricel), val la pena. L’orgull gay, les Catifes de Corpus i el Carnaval, són altres senyals d’identitat d’aquesta població tant bonica.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s