Súria

El Poble Vell, origen històric de la vila de Súria, domina el marge esquerre del riu Cardener des d’un turó sobre el qual destaca el conjunt format pel castell i l’església. Els seus orígens daten de finals del segle X, encara que recentment han estat descobertes restes iberes que demostren que es tracta d’un indret amb presència humana des de temps molt remots.

La Casa de la Vila va ser construïda l’any 1920. És un bon exponent dels corrents noucentistes, basats en la racionalitat i la simplicitat de formes, incorporant-hi elements tradicionals de l’arquitectura catalana.

La Plaça Major del Poble Vell va ser el centre de la vida social de Súria durant molts segles, fins que es va produir l’expansió urbanística al llarg del riu Cardener durant el segle XIX. Es caracteritza per la seva planta triangular i per la sensació de recolliment que ofereix al visitant.fotografia: F.Avellaneda

El Poble Vell de Súria va néixer al final de l’edat mitjana a redós del castell. Als segles XII i XIII es convertí en una autèntica vila fortificada, emplaçada dalt d’un turó que dominava la ruta de la sal pel pas del Cardener. El Poble Vell ha estat escenari de nombroses batalles, sobretot durant les guerres carlines. Reminiscència d’un passat llunyà i durant molt de temps oblidat avui el Poble Vell ens ofereix l’oportunitat de redescobrir els secrets d’una petita vila de tradició medieval, amb cases i carrerons estrets i porxats que s’apinyen dintre del recinte emmurallat, amb unes vistes esplèndides sobre el riu Cardener i un imponent castell que es dreça sobre la roca.

L’església del Poble Vell, construïda al costat del castell, apareix citada en un document de 1154 com a parròquia de Sòrisa. Es tracta d’un edifici religiós de planta rectangular, amb torre del campanar i absis. El conjunt format pel castell i l’església és una de les imatges més característiques de Súria.

El castell de Súria, al voltant del qual va créixer el Poble Vell, va néixer com a torre de vigilància quan la Catalunya central era una zona de frontera entre cristians i musulmans durant l’edat mitjana. Una tradició assegura que els àrabs l’anomenaven Al-Huraisa, és a dir, ‘la petita guàrdia’. Posteriorment, el castell va ser residència de senyors o castlans.

La Generalitat ha inclòs el Poble Vell de Súria dins del catàleg del Patrimoni Artístic Monumental de Catalunya.

LA MEVA: em centro la meva visita al Poble Vell, val la pena. La resta de la població no té cap atractiu especial. Boniques vistes amb el riu Cardener.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s