Taüll

Taüll és un poble del municipi de la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça. Havia pertangut a l’antic terme de Barruera.

Situat a 1.520 metres d’altitud a la vall de Sant Martí, una petita vall dins de la Vall de Boí. El seu riu més pròxim és el Sant Martí, afluent de la Noguera de Tor. Un barranc que passa pel poble, el divideix en dos barris, la Guinsa i lo Barri. La Guinsa va de l’entrada del poble fins al barranc, lo Barri, del barranc mateix fins a la part alta del poble.

El poble de Taüll allotja dues de les esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades (Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO el 2000), Santa Maria de Taüll i Sant Climent de Taüll, a més d’una ermita també romànica, lluny del nucli de població, Sant Quirc de Taüll i les restes d’una tercera església en el nucli antic Sant Martí de Taüll.

Amb el solstici d’estiu, el foc pren protagonisme durant la temporada de Falles, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO a principis de desembre de 2015. Aquestes festes tan características es troben centrades en el foc i, en elles, cada participant encén el seu tea –usualment confeccionada per íl mateix i a partir d’un ónico tronc d’uns 25 kg de pes– i es comença una baixada en grups des dels cims de les munteñas amb les torxes llameantes, creant ríus de foc que baixen fins a la plaça del poble, on la festa acaba amb un animat ball al voltant d’una gran foguera.

Des de Taüll i pel mirador de la Sanseta amb molt bones vistes de la Vall, Barruera, Boí i Erill la Vall.

LA MEVA: una molt petita població amb dues esglésies romàniques i les falles, totes elles declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és un tressor espectacular i tot això, acompanyat amb un entorn natural de primer categoria.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Alta Ribagorça