Teià

El poble de Teià es troba situat al sud de la comarca del Maresme, a 20 quilòmetres de Barcelona i 15 de Mataró.

Fins a la segregació del nucli del Masnou, l’any 1825, el seu terme s’estenia des del coll de Clau, que comunica amb el Vallès, fins a la platja d’Ocata.

En l’actualitat el municipi té una extensió de 6,63 km2 i s’estructura a l’entorn de la vall formada per la Riera de Teià, que travessa de dalt a baix el nucli urbà i desguassa directament al mar.

L’Ajuntament se situa al rovell del centre urbà, flanquejat per l’església de Sant Marti i l’antiga Casa Delmera o del Terçó. La construcción ocupa el solar de l’antiga Casa i Corral del Terme del segle XVI, que l’any 1830 servia com a posada. L’edifici actual data de finals del segle XIX i la década de 1990 es va ampliar per encabir-hi el programa funcional de l’Ajuntament.

L’església parroquial de Sant Martí és també coneguda com la Catedral del Maresme per les seves dimensions. Es tracta d’un temple d’estil gòtic-renaixentista construït l’any 1574.

La Creu de Terme es trova situada al peu de l’antic Camí del Mig, dins la propietat de Can LLaurador. Data del segle XVI i podría estar relacionada amb l’epidèmia de pesta de l’any 1589.

La masia de Can Llaurador es trova situada a l’entrada del nucli urbà, venint del Masnou. El 1533 hi residia Francesc Llaurador, Batlle de Teià.  Actualment, és un equipament municipal que alberga les dependències de l’Arxiu Municipal, sala d’actes i l’espai polivalent.

La Unió és la Casa municipal de Cultura. El seu origen es remunta al l’any 1869 i el nom de La Unió prové de la fusió de tres germandats de socors mutual dites Sant Roc, Sant Lluís i l’Aliança.

El Mercat Municipal ocupa l’espai de l’antiga Plaça del Born o de Vendre, a la confluencia de la Riera i el Torrent de Casa Bru.

Casa Bru és una conjunt monumental amb aparença de fortificació medieval.

Casa Godó és una masia del segle XVII, que el XIX adquireix la composició neogótica actual. Els elements decoratius són eclèctics: arcs i motllures gòtiques amb elements vegetals, vitralls i decoracions modernistes.

Can Wertheim és un edifici del segle XVII amb capella barroca de Sant Jaume, annexa a la masia. Confiscada pel govern republicà, entre el 1938 i gener de 1939 va ser la seu de la colònia Sueca catalana patrocinada per l’Ambaixada de Suècia.

La Cella vinaria de Vallmora fou descobert l’any 1966. Les excavacions es reprengueren el 1999, i és declará Bé Cultural d’Interès Local l’any 2001 (Teià – Maresme).

LA MEVA: típica població del Maresme, amb urbanitzacions per tot arreu i un bon grapat de construccions prou interessants. Vallmora per visitar.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització