Temple d’August de Barcelona

El temple d’August de Barcelona fou un temple romà dedicat al culte imperior a August, bastit a Bàrcino, fundada amb el permís d’August, que seria amb el pas del temps la ciutat de Barcelona.

temple1

Fou la part central del fòrum al cim del mon Tàber i enderrocat pels pas del temps i a finals del segle XIX se’n van trobar tres columnes en les obres de construcció de la seu del Centre Excursionista de Catalunya.

temple2

Aquest temple, s’erigia al punt més alt de la ciutat romana, en el que els documents medievals anomenen «Mons Taber» (el lloc més alt del qual es assenyalat per una roda de molí col·locada al paviment del carrer del Paradís, davant de la porta de l’edifici), i en un dels costats del fòrum, que podria correspondre aproximadament a l’actual plaça de Sant Jaume.

temple3

El conjunt és avui format per quatre columnes estriades, amb capitells corintis, de factura tosca, i entaulament. Les columnes formarien part d’un temple hexàstil i perípter, és a dir, que estava rodejat de columnes i en tenia sis a la part frontal.

temple6

Donada la seva ubicació, és un racó poc conegut de l’antiga ciutat romana de Barcino, ja que no és visible des del carrer i la seva existència no és molt popular. Aquestes columnes pot ser que siguin un de les restes romanes millor conservats de Barcelona.

Declarat Bé Cultura d’Interés Nacional.

LA MEVA: certament és un racó poc conegut tot i sent al barri Gòtic. De visita obligada. Espectaculars columnes.

FITXA TÈCNICA

+restes patrimonials