Tiana

Tiana és un municipi de la comarca del Maresme, limitant amb el Barcelonès i pertanyent al que es coneix per Barcelonès Nord.

Pertany també a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Als segles IX al XI, un cop allunyat definitivament el perill d’invasions i consolidades les institucions monàstiques, especialment les benedictines, van néixer les primeres grans explotacions agrícoles sota les dedicacions religioses d’esglésies o ermites: Sant Martí, a Can Ribes (Montgat) prop de la Via Augusta; Sant Romà, a Can Sentromà; i Sant Cebrià són les primeres de què en tenim coneixement.

L’ermita de la Alegria fou l’antic temple parroquial de Tiana, que fou consagrat l’any 1104 i refet a la seva totalitat a l’alta Edat Mitjana, amb el mateix estil gòtic que es conserva a algunes de les seves parts.

Tiana ja tenia la seva carretera des de l’any 1907, i el 1913 arribava l’electricitat a Tiana, cosa que va permetre col·locar enllumenat elèctric als carrers de Tiana, i va substituir els vells fanals de petroli que des de l’any 1882 il·luminaven tènuement els nostres carrers.

Amb la carretera i l’electricitat a Tiana, el que era l’alcalde de Tiana, Joan Garí, va poder tirar endavant un ambiciós projecte per a Tiana, un tramvia que enllacés Tiana amb l’estació de Montgat. El tramvia va ser inaugurat el 1916 i Joan Garí va ser nomenat fill predilecte de Tiana (únic fill predilecte en la història de Tiana).

Lola Anglada i Sarriera (Barcelona, 1896-Tiana (el Maresme, Barcelona), 1984) va ser una escriptora, historietista, il·lustradora, pintora i escultora catalana i espanyola de contes infantils.

Tiana és un poble costerut envoltat per les suaus ondulacions de les muntanyes que l’envolten i que adopten el símil de les vores d’una mitològica petxina que protegeix la ciutat dels vents del nord.

Passejant vam descobrir racons íntims i plens d’història, o sorprenents i captivadors com l’observatori astronòmic des d’on les nits estelades ens regalen imatges excepcionals de l’univers i on podem obtenir tota la informació i rutes per endinsar-nos al Parc de la Serralada de Marina.

Casa de la Punxa és una obra de Tiana (Maresme) inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Edifici civil, està format per una alta i esvelta torre de planta quadrada, coberta a la seva part superior per una teulada de pavelló, amb quatre vessants molt inclinats, còncaus a la seva part baixa. Completa el conjunt una construcció de planta baixa que envolta la torre.

LA MEVA: bonica població, carrerons, edificacions, cultura i tot envoltat per la Serralada Litoral.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització