Tírvia

Tírvia és una vila i municipi de la comarca del Pallars Sobirà. Està situat al nord-est de la comarca, enlairat damunt del punt on es troben la Vall Ferrera, la Vall de Cardós i la coma de Burg, o de Farrera. Aquest punt és el de tres vies, que dóna nom a la vila i al terme.

El poble de Tírvia, totalment refet a partir del 1940, a penes conserva res del seu caràcter primigeni. És un poble allargassat de llevant a ponent, damunt d’un petit pla que pel costat meridional dóna directament a un desnivell important sobre la vall.

Té al seu extrem de ponent l’església parroquial de Sant Feliu. D’origen romànic, fou integralment restaurada el 1943 dins del programa de restauració de zonas devastadas per la Guerra Civil. L’església anterior, molt afectada per la guerra, s’esfondrà sobtadament el 1941 durant les obres de reconstrucció del poble.

Aquest municipi és el més petit en extensió de la comarca, i és dels pocs que al llarg dels dos darrers segles no ha sofert cap agregació, ni se l’ha agregat a un altre terme municipal.

El terme de Tírvia s’estén als dos costats de la Noguera de Cardós, a prop i al nord de Llavorsí.

La vila es troba a la carena que departeix les dues petites valls.

El topònim deriva de tri via, ‘tres camins’, ja que està situat a la confluència de les tres valls suara anomenades i dels tres camins que les remunten.

LA MEVA: molt interessant població i una bona sorpresa per a mí. Bonics racons i generoses panoràmiques. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Pallars Sobirà